2 Ekim 1927’de Konya-Akşehir’de doğmuştur. İlkokulu Akşehir İsmet Paşa İlkokulu’nda, orta okulu Akşehir Ortaokulu’nda, liseyi Konya – Afyon – Konya Liseleri’nde tamamlamıştır. Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’ne başlamış, fakültenin son sınıfını Hamburg Üniversitesi Türkoloji Bölümü’nde tamamlamak ve doktora yapmak üzere Almanya’ya gitmiş, ancak çalışarak okuması gerektiğinden; devamsızlık durumu hoş karşılanmayınca, bir yıl sonra dönerek İ.Ü Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nden mezun olmuştur.
Sırasıyla Akşehir İlk Öğretmen Okulu’nda öğretmenlik, kurucusu olduğu Akşehir Lisesi Müdürlüğü, bir yıl süreli bakanlık göreviyle Viyana’da çocuk ve gençlik edebiyatı incelemeleri, Samsun Kız Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik, Bursa Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Almanya Bölgesi Kültür Ataşesi ve Öğrenci Müfettişliği Yardımcılığı, Öğretmen Okulları Genel Müdürlüğü Tayin Şube Müdürlüğü, İstanbul Erkek Lisesi Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı Müfettişliği, yeniden İstanbul Erkek Lisesi Müdürlüğü, Frankfurt Başkonsolosluğu Eğitim Müşavirliği, İstanbul Kız Lisesi Edebiyat Öğretmenliği, İstanbul Ataköy Lisesi Edebiyat Öğretmenliği görevlerinde bulunmuştur.
Meslekteki son yıllarında sağlık sorunları nedeni ile yöneticilik görevi üstlenmemiş, emekliliği için gereken süre dolduğunda, 1982 yılında emekli olmuştur.
Muammer Yüzbaşıoğlu’nun 1944 yılından başlayarak yayınlanan şiir, öykü, çeviri çocuk öyküsü, edebiyat ve dil bilgisi üzerine otuza yakın kitabı vardır. Dil ve eğitim üzerine olan kitaplarının bazılarını, Türkçe öğretmeni olan eşi Nermin Yüzbaşıoğlu ile birlikte hazırlamıştır. Pek çok gazete ve dergide eğitim, dil ve folklor üzerine yazıları, söyleşileri, şiir ve öyküleri yayınlanmıştır. İlk eserlerini soyadı kanunundan önceki adları; Karabağlı soyadıyla yayınlamıştır.
Konya Babalık Kültür ve Sanat Dergisi, Akşehir Halkevi Dergisi Sultandağı, Yaratış, Kaynak, İstanbul, Yağmur ve Toprak, Kaynak, Konya, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, Varlık, Ankara Edebiyat yazı, şiir ve öykülerinin yer aldığı dergilerden bazıları. Öğrencilik yıllarından başlayarak Babalık, Ekekon, Yeni Konya, Tercüman, Günaydın, Milliyet, Cumhuriyet gibi gazetelerde yazı ve söyleşileri yayınlanmıştır. Ayrıca, lise son sınıfta yazarak basıma yolladığı, bir daha da ulaşamadığı, bulamadığı bir romanından söz etmiştir.
1932’ de Türk Dili Tetkik Cemiyeti olarak kurulan ve 1936 yılında adını alan Türk Dil Kurumu’nun iki dönem yedek, bir dönem de asil yönetim kurulunda görev yapmış, 1952 yılından, kapatıldığı 1983 yılına kadar üyesi kalmıştır. Ardından kurulan Dil Derneği’nin de üyesi olmuştur.
Muammer Yüzbaşıoğlu’nun üç çocuğu ve dört torunu vardır.